Om Mariannelunds folkhögskola
Mariannelunds folkhögskola i norra Småland är en närmast unik plats i Sverige. Hit kommer varje termin ca 100 deltagare från hela Sverige – ja, från hela världen! – för att enskilt och tillsammans bli rustade för livet. De flesta av deltagarna bor på skolans härliga internat och för dem innebär skolan mer än bara utbildning – det blir ett hem, en familj och ett liv.
Utöver kurserna i Mariannelund finns omkring 100 deltagare i våra externa kurser på andra orter.
Mariannelunds folkhögskola upplever du allra bäst på plats. Atmosfären, människorna och platsen är svår att fånga i ord. Därför är du varmt välkommen att besöka oss och själv uppleva denna unika miljö.
Huvudman
Skolans huvudman är Stiftelsen Pingstförsamlingarnas Skol- och Kursverksamhet (PSK). Utifrån en kristen värdegrund vill vi stimulera till samhällsengagemang och personlig utveckling. Mariannelunds folkhögskola är öppen för alla och vi vill aktivt ta ställning för demokrati och mångfald. Vi ser ständigt att när människor med olika social och kulturell bakgrund möts, växer vi som människor.
Mariannelunds folkhögskola är en av fem folkhögskolor med Pingströrelsen som huvudman. De övriga är June, Kaggeholm, Umeå och Vinga.
Skolans styrelse
Skolans historia
1972 fick Åke Boberg, dåvarande rektor på Kaggeholms folkhögskola, kännedom om att den anrika Mariannelundsskolan skulle upphöra och var till salu. Pingströrelsen, som var huvudman för Kaggeholm, köpte skolan och bedrev den till att börja med som en filial till moderskolan Kaggeholm. Fem år senare erhöll skolan ett eget självständigt statsbidrag, och Mariannelunds folkhögskola var född på riktigt.
Som fastighet betraktad har skolan en betydligt längre historia, som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1905. Denna längre historiebeskrivning om Mariannelundsskolan kan du läsa på en annan sida.