Idag vill vi dela en nyhet som på ett härligt sätt illustrerar det charmiga med folkhögskolan som skolform. Det är sedan länge känt att Jan Nilsson, rektor på Mariannelunds folkhögskola sedan 2013, gör sin sista termin som skolledare. Även om han formellt går i pension har Jan varit tydlig med att han även fortsättningsvis vill ha en engagerad och aktiv vardag. Han har dock varit förtegen kring om det finns några specifika planer.

Jan Nilsson, folkhögskolerektor och blivande kursdeltagare på BibelÄventyr

Men idag kan vi berätta att Jan blir kvar på skolan även till hösten 2020, men då som kursdeltagare på BibelÄventyr!

Så Jan, hur kom du på den här idén?
– Jag har aldrig gått på folkhögskola, och känner på något sätt att det fattas mig i livet. Och då tänkte jag: varför inte ta chansen innan man blir för gammal?

Det måste vara smått unikt att gå från rektor till deltagare?
– Ja, det är det nog. Men jag gillar att vara först, så det passar mig bra!

Vad ser du mest fram emot med BibelÄventyr?
– Överlevnaden, utan tvekan! Jag älskar utmaningar, och det där ska ju tydligen vara något alldeles extra.

Finns det något du är orolig över?
– Isvaksbadande är kanske inget jag längtar efter precis. Men jag får väl värma mig i den fina grillstugan som jag sett till att skaffa till skolan.

Hur ser du på att ha Pierre som lärare?
– Det blir tufft. Eftersom han är fack-ombud för lärarna så har vi ju suttit i en del löneförhandlingar. Jag hoppas att jag varit rättvis, för annars blir det pay-back-time nu.

Hur tänker du om livet på skolan i övrigt – kommer du bo på internatet också?
– Jag hoppas på det. Min fru jobbar ju fortfarande, och hon är väl lite tveksam till att kombinera arbetet med internatliv. Men jag tänker att internatet är halva grejen med folkhögskola, och då vill jag gärna gå ”all-in” som ungdomarna säger.

Men det blir bara en termin?
– Ja, det är tanken. Men samtidigt vet jag ju att de flesta som säger så stannar en termin till.

Vi vill uppmana till stor vaksamhet när du läser information publicerat vid nedanstående datum. Det finns alltid en risk att stöta på fake-news!